BLACK AND WHITE HOUSE, GREENVALE

A modest white framed balcony sits atop the entry in a black masonry wall across the front façade. A wide and deep alfresco extends into the rear garden. The design is a composition of solid volumes in black and white with voids cut out for sheltered outdoor space.

facade

The simple form and materials palette of the exterior conceals an internal volume that steps down towards the rear, a large open plan living area with 3m high ceilings. A picture window frames the view of the pool. A linear window with bi-folding panels connects the butler’s pantry to the alfresco.

We worked with our clients on the architectural details, bulkheads for integrating the services, and concealed doors providing access to hidden utility areas. Behind a door hidden in a series of soft white panels along a brightly lit hallway, is a dark luxurious media room. Our client chose deep red velvet curtains to wrap the room in, carrying us away into an old world cinema. We are so pleased with this collaboration.

The black and white theme of the exterior is taken into the interior, with soft pastels and timber accents providing colour and warmth. Our clients on this project wholeheartedly took on the management of the construction process, even personally completing some of the work onsite by themselves. They took great care in their selection of materials, fittings and furniture, deciding on what works well for them as a family and an aesthetic that is practical yet warm and uplifting.